Snus påverkar inte prestation vid basket

Basket är i dag en av världens största och mest lönsamma sporter och intresset är stort i USA där basketspelare är stjärnor. Många undrar om man verkligen kan prestera på toppnivå i basket när man snusar och svaret är ja då snus till skillnad mot rökning inte påverkar lungkapaciteten negativt. I Sverige, landet av snus, har vi säkert både en och två snusare inom idrotten utan att det påverkar prestationen det minsta lilla.

Basket varit stort sedan 1950-talet i Sverige och i dag har vi både framgångsrika herrlag och damlag. Det sistnämnda hörde inte till vanligheterna förut, med damer som spelade. Damerna i basket har väckt stor uppmärksamhet och även tagit hem priser åt Sverige. Sporten blir alltmer populär hos unga tjejer och man kan skönja en blomstrande framtid även för flickor och kvinnor inom sporten. Basket är även en gren som ingår i de olympiska mästerskapen.

Mexico och Kanada

Den som uppfann basket var James Naismith som kom från Kanada och hade bakgrund som tränare i annan sport. Det finns även vissa som hävdar att basket kan spåras ända tillbaka till 1100-talet i Mexiko. Något som inte kan spåras bakåt till 1100-talet i Mexiko är snus utan det är en svensk uppfinning som hjälpt tusentals människor att sluta med annat mer skadligt tobaksbruk. I dag finns även tobaksfritt och nikotinfritt snus för den som önskar att lämna nikotinet bakom sig.

Vid jämna mellanrum dyker det upp listor över världens bästa basketspelare och Michael Jordan står som ohotad etta med sex NBA-mästerskap. Några andra namn som återfinns i listorna är Kobe Bryant och LeBron James.

Några grundläggande regler i basket

Vad är då basket och vilka är några grundläggande regler för sporten?

En basketmatch pågår i fyra perioder, tio minuter vardera. En snusare skulle se det som en ypperlig chans att lägga in en snus eller som det också kallas i folkmun – prilla. Det säga att snuset har funnits i Sverige sedan 1700-talet, betydligt längre än basket, och dosan är en vanlig syn för de flesta. Snus finns i många olika sorter och för alla smaker.

Man brukar säga att man dribblar en boll och passar mellan andra spelare i ens lag och det finns olika sorters dribbling där olika regler inträder. Vid en dubbeldribbling kan det t.ex. innebära att spelaren dribblar med bägge händerna.

Till skillnad mot många andra sporter är basket mer fysisk och du får slå en boll ur motståndarens händer och ha hårdare fysisk kontakt så länge det inte är hårda knuffar eller rena slag med kropp mot annan spelares kropp. Vid sådant beteende på planen kan du få foul, det vill säga en straff på basketspråk.

Related Posts

ezy