Basket – en världssport

Basket är en av världens mest populära sporter, det spelas basket över hela världen och sporten finns också med på det olympiska programmet. Vart fjärde år spelas också världsmästerskapet i basket, något som brukar dra mycket publik. Det finns också speciella ligor för rullstolsbasket och dövbasket och i de grenarna går det att tävla i Paralympics för de allra bästa lagen världen över.

Basket finns över hela världen

Detta lagspel spelas i mer än tvåhundra länder över hela världen. Spelet är snabbt och det blir alltid många mål, vilket gör att det är kul för åskådarna att titta på. Många börjar spela redan som barn, kanske på skolidrotten. Det blir alltid några individer som gillar spelet lite extra, inte helt oväntat ofta personer som är välväxta. Målkorgen i basket sitter ju rätt högt och att vara lång är alltid en fördel i detta spel. Rekordet innehas av Yao Ming som med sina 229 cm lätt kunde placera bollen i målkorgen under sina år som basketspelare i NBA. I Sverige är det Svenska Basketbollförbundet som ansvarar för verksamheten och kan anvisa olika lokala föreningar, matcher eller bidrag för den som vill spela basket.

Basketresor för fans

Den som gillar att titta på basket kommer förr eller senare att vilja åka utomlands för att se de riktigt heta matcherna i USA där sporten kanske har sitt epicentrum. Att flyga till New York med en biljett till Madison Square Garden och en finalmatch går inte av för hackor. Det är en upplevelse för livet. Om du är basketintresserad är det verkligen något att satsa på om du får chansen. Räcker inte pengarna riktigt till biljetten kan det vara värt att ta ett lån utan UC för att inte missa tillfället att hänga med ett gäng entusiaster.

Bli en bra basketspelare

Du som spelar själv tränar säkert en hel del för att bli bättre och bättre. Basket är en sport som kräver ganska mycket träning för de som vill tävla på lite högre nivå. Fysträning är viktigt liksom de explosiva musklerna. Basket kräver många, och gärna höga hopp. Löpträning är alltid bra för konditionen men var inte rädd för att samtidigt hålla på med andra sporter om du tycker det är kul med omväxling. Bollkontroll och känsla för lagspel kan utvecklas i många sammanhang, även utanför basketplanen.

Related Posts

ezy