Basket är en underskattad träningsform

Söker du variation i träningen och vill prova på något nytt? Då är basket ett hett alternativ. Basket är tyvärr en underskattad träningsform i Sverige, men desto vanligare i främst USA men även i Kanada som är basketens hemland. Basketboll uppfanns faktiskt av den kanadensiska idrottstränaren James Naismith. Han arbetade som tränare vid ett college i delstaten Massachusetts i USA och ville skapa ett alternativ till den ganska enahanda fysiska träningen som han vanligtvis instruerade elever i. Han konstruerade då ett nytt enkelt bollspel för att få in mer rörelse och ge en mer allsidig träning till eleverna.

[IMAGE=bFfmq2fEhxvv.jpg]

Basket behöver dock inte nödvändigtvis utövas med spel i lag. Du behöver inte spela basket som NBA-proffsen utan spelet kan lätt göras om till en enkel träningsform med fokus på rörelse och kondition. Det går alldeles utmärkt att även ensam köra ett basketpass där du leker med bollen, springer och försöker göra poäng. Allt du behöver för denna träning är en basketboll och en basketkorg. Om du bor i hus eller radhus och har tillgång till en trädgård eller annan uteplats, bör du med fördel placera basketkorgen någonstans utomhus. Om du bor i lägenhet kan det såklart vara knepigare, men det går att lösa genom en basketkorg som kan ställas på marken och som du kan ta med dig ut på gården. En annan fördel med att ha detta i hemmet är att du kan träna när som helst. Du behöver inte anpassa dig efter lagets träningstider eller gymmets öppettider. Du kan träna såväl dagtid som kvällstid. Om du befinner dig utomhus kvällstid kan en god idé dock vara att införskaffa en reflexväst, kanske med något tryck, så att du syns i mörkret när du spelar. Att kombinera basketträningen med en liten löprunda som uppvärmning är inte heller fel, och även då får du användning av reflexvästen.

Genom all den rörelse som basketträning medför får du en mycket allsidig träning av hela kroppen när du kör ett basketpass. Rörelseträning är den kanske viktigaste träningen för att må bra och få en kropp och själ i balans. Genom att ha god rörelseförmåga och koordination kommer hela vardagen kännas enklare. Om du har ett mycket stillasittande kontorsjobb är det även en bra träningsform för att motverka den nacksmärta och ryggvärk som lätt uppstår när man sitter i en kontorsstol hela dagarna. Vill du ha extra intensiv träning bör du försöka få med dig en vän och ni kan tävla mot varandra genom att anfalla och försvara om vartannat. Om du har barn kan det även vara en perfekt träning att utföra tillsammans med barnen som brukar älska bollsporter.

Sammanfattningsvis är alltså basket en träningsform som är bra för hela kroppen. Det är dessutom en rolig träning som du kan utföra antingen själv eller tillsammans med andra. För dig som annars mest tränar fysik rekommenderas starkt att prova basketträning för att få in lite variation och rörelse.

Related Posts

ezy