Harlem Globe Trotters

När basket nämns är det knappast någon som inte hört talas om Harlem Globe Trotters. De är i särklass det mest underhållande lag inom vilken sportgenre som helst. Det de kan göra med en boll är det få som klarar av och det gäller allt ifrån rent bolltrolleri till att skjuta långa och svåra, till synes omöjliga, men träffsäkra skott.

[IMAGE=bSPznPbfRDES.jpg]

Hur det började

Laget startade i Chicago, Illinois, med namnet Giles Post i Negro American Legion League och blev proffs år 1926 då de hette Savoy Big Five. År 1928 lämnade flera spelare laget efter en dispyt och samma höst bildade dessa spelare ett team de kallade Globe Trotters, ledda av Tommy Brookins. Abe Saperstein köpte laget och var deras första coach och manager. Han döpte om laget till Harlem Globe Trotters eftersom Harlem i New York ansågs det mest kulturellt afroamerikanska området. Laget skulle dock inte ha sin första “hemmamatch” där förrän 40 år senare. De deltog årligen i World Professional Basketball Tournament och vann 1940 genom att slå Chicago Bruins. År 1948 gjorde de stora rubriker då de som helsvart basketlag vann över det helvita Lakers ( numera Los Angeles Lakers ).

Showtime

Harlem Globe Trotters började gradvis introducera komik i sina matcher, mycket tack vare Reece “Goose” Tatum, som började i laget 1941 och blev mera känd för sina komiska inslag än för sitt spel. Abe Saperstein lät laget trixa och spexa som de ville, men först när de var i överlägsen ledning över motståndarlaget. Då tog showen fart på allvar. Den som vill försöka sig på bolltrolleri bör ha i åtanke att många sporter, däribland basket, sliter hårt på bland annat knän, vilket kan orsaka artros. På Artros.org, finns dock hjälp att få för den drabbade.. Både 1948 och 1949 vann Harlem Globe Trotters över Minneapolis Lakers, det bästa professionella laget. Från och med 1950 började NBA drafta svarta spelare och Harlem Globe Trotters fick svårt att behålla sina bästa. År 1959 satte Louis “Red” Klotz ihop ett basketlag som skulle följa dem på deras turnéer och verka som deras motståndarlag. Laget hette Washington Generals, men har spelat under flera andra namn, som till exempel Boston Shamrocks och Atlanta City Seagulls. Deras första kvinnliga basketspelare, Lynette Woodard, skrev på för laget år 1985.

Harlem Globe Trotters idag

Harlem Globetrotters har spelat i över 100 länder och gör över 450 event årligen. De har spelat över tjugotusen uppvisningsmatcher. Matcherna är aldrig uppgjorda, utan när motståndarlaget får låna bollen blir det basket på allvar. När de senast besökte Sverige, år 1993, satte de publikrekord med över 15 300 åskådare. Då var det Globen i Stockholm som hedrades och rekordet över högst åskådarsiffra under ett sportarrangemang håller än i denna dag. De har uppträtt för presidenter, kungar, drottningar och påvar och är kända för att rasera kulturella hinder genom sina bollkonster och sin humor. I april 2020 kommer de att besöka Göteborg, som enda stopp i Sverige under deras Europaturné. Deras maskot är en förmänskligad glob kallad “Globie” och deras signaturmelodi en visslad variant av Sweet Georgia Brown.

Related Posts

ezy