Litauen

Ranking

Litauen är det land i öst som har basket som den största sporten och man är otroligt hängivna allt man gör i basketen. Det har också fört med sig otaliga framgångar för landslaget som nu är rankat 6:a i världen vilket i sig är beundransvärt med ett land på knappt 3 miljoner invånare.

Internationella framgångar

I VM och OS har man inte lyckats gå hela vägen men man vann 3 OS brons på raken 1992, 1996 och 2000. I VM har man också ett brons från 2010. Dessutom var det många Litauiska spelare med i det lag från Sovjetunionen tog OS guld 1988. I EM har man lyckats ännu bättre och man har hela 7 medaljer varav 3 guld från 1937, 1939 och 2003. Tre silver från 1995, 2013 och 2015 och ett brons från 2007. Väldigt imponerande.

Klubbar

Det bästa laget i dag är Zalgiris Kaunas från Kaunas följt av BC Rytas från Vilnius. Zalgiris är idag rankade som 7:e bästa klubblaget i Europa och Rytas är 25:a.

Spelare

Den som är basketintresserad kan inte undgå att veta vilka Arvydas Sabonis, Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas, Šarūnas Marčiulionis och Rimas Kurtinaitis är. En första femma med dessa spelare under deras storhetstid hade krossat vilket motstånd som helst och med alla meriter de besitter är det väldigt beundransvärt hur man kan producera spelare på denna nivån i ett sånt litet land som Litauen. Men en sak är helt klar basketen har plats nummer ett i Litauen och man har speciella basketskolor där man tränar 4-6 timmar per dag och läser engelska och förbereder spelarna för ett kommande proffsspel.

Related Posts

ezy